Derbi GPR 125 Racing - Test

 

Iako možda na našim prostorima slabije poznata tvrtka, Derbi je Španjolski proizvođač koji već dulji niz godina uspješno sudjeluje na MotoGp utrkama u kategoriji 125 ccm. Zbog financijskih problema kupljen je od strane talijanskog Piaggia, i od tad doživljava pravu malu revoluciju unutar svojih redova. Dosad većini nepoznata tvrtka je počela proizvoditi dizajnerski, tehnološki i cjenovno proizvode na visokom nivou.

Jedan od tih proizvoda je upravo i ovaj model koji izlazi godinu dana nakon gotovo jednake 50-ice. Začudo za sve Derbi se odlučio u ovaj model ugrađivati 2-T motor koji su u toj kategoriji u trenutku izlaska imali samo Aprilia RS i Cagiva Mito. Kao i ova dva modela i Derbi je dostupan u dvije verzije. Tzv. Otvorena ima 23 KS, dok zatvorena ima zakonski dozvoljenih 15 KS. Ovih 23 KS i nije nešto kad se uzmu u obzir Cagivinih i Aprilijinih 30 KS, ali uvjeren sam da sa tim padom dolazi i pad u potrošnji goriva/ulja i broju kvarova. Iako na pogonskom agregatu piše Derbi zapravo se ne radi o njihovom proizvodu, što možemo lako zaključiti po opisu u korisničkom priručniku gdje piše da je motocikl opremljen YPVS-om što znači Yamaha Power Valve System, a ako ne po ovome onda po natpisu koji se ponosno ističe na kućištu pogonskog agregata koji glasi ''MADE IN JAPAN''. Znači pogonski agregat je uz manje modifikacije preuzet sa Yamahinog modela DT ili možda starijima poznatijeg TZR-a. U teh. Specifikacijama koje dobivate uz motocikl nije navedeno koliko iznosi okretni moment motocikl, niti pri kojem se broju obrtaja ona skupina konja cijela angažira, ali kada se malo izvozite na motociklu primijetiti ćete da je to područje od 9000 okr. do 10500 okr. Zatvorena verzija je jednaka po svemu ovoj otvorenoj izuzev mape paljena, i već spomenutog YPVS-a. Iako je riječ o 2-T proizvodu on zadovoljava stroge euro 2 norme, što je postignuto jednostavnom ugradnjom katalizatora u ispuh. Ovaj motocikl se ponosi svojom čistoćom no zato kada ga upalite dimi kao industrijski pogon iz 19. stoljeća, naravno samo dok ne postigne radnu temperaturu.

Natpis Made in Japan se ponosno ističe na kučištu pogonskog agregata

Kad se ugrije možete započeti svoj pohod po gradskim i izvangradskim cestama. Naravno na tom vašem pohodu svakako nećete proći ne zamječeni, a za to će se pobrinuti Derbijev najjači adut, dizajn. Da bih se probio ne samo na naše tržište, nego i vani potrebne su vam ili niska cijena ili izvrstan dizajn. Derbi je bio svjestan toga i napravio je samo za vas motocikl na kojeg čete biti ponosni kad ga parkirate ispred kafića, škole ili neke druge mladićima važne ustanove. Cijeli motocikl je napravljen od oštrih i čistih linija, i mnogi bih rekli da djeluje ''špicasto''.

Vrlo lijepi diskovi su i vrlo

efektivni

Motociklom dominira prednja maska koja je postala određenim trademarkom Derbija jer se već nekoliko njihovih modela oslanja na gotovo identičan prednji kraj. U nju su ukomponirana dvostruka svjetla čija je djelotvornost na najvišoj razini ispod kojih su lažni usisnici zraka, a iznad retrovizori sa integriranim pokazivačima smjera koji su gotovo beskorisni jer kako ih god namjestili 70% slike će zauzimati vaše podlaktice. Zadnjim krajem dominira špicast i uzdignut rep. Sredina motocikla je istovjetna ostatku motocikla tako da je spremnik goriva uzak i oštrih linija a bočne oplate čiste i nenametljive. Ispod dvo stupanjskog sjedala se nalazi ispušni lonac i iznad njegovog krajnjeg dijela se nalazi trokutasto stražnje svijetlo čija je osnovica izvedena u led tehnologiji i po noći čini lijepu tanku liniju. Na držaču tablice su smješteni stražnji žmigavci bijele boje također u led tehnologiji.

 

Prednja maska je indentična onoj sa Derbijevog skutera GP-1

 

Vašu pozornost svakako će privući i veliki estetski ugodan disk na kojem ''vise'' radijalna kliješta i lijepi crni naplatci koje s prednje strane drži upside down vilica a sa stražnje aluminijska vilica sa ojačanjem s gornje strane. Sa količinom opreme lako bih ga mogli zamijeniti sa nekim većim motociklom kategorije supersport.  

Pokazivači smjera su integrirani u

atraktivne retrovizore čija je funkcionalnost upitna

Trendovski smješten ispuh ispod sjedala

Instrument ploča je također racing tipa, a sadrži veliki obrtomjer, nekoliko signalnih lampica i mali ekran od tekućih kristala s kojeg možete očitati brzinu, ukupan broj kilometara, parcijalni broj kilometara i možete vidjeti kada je vrijeme da nadolijete nešto goriva u 13 l duboki spremnik. Jedino što bih zamjerio ovoj funkcionalnoj instrument ploči je nedostatak indikatora temperature rashladne tekućine. Motocikl troši od 4.5 l do 6 l goriva, naravno što ovisi od vašeg načina vožnje, no u prosjeku oko 5 l. Jedino što su Derbijevi stručnjaci za dizajn mogli napraviti bolje je to da zadnja guma bude bar za jednu mjeru šira, 150 umjesto stavljenih 140.

Instument ploča je racing tipa

Nakon sjedanja na motocikl vrlo tvrdo sjedalo će vam pokazati da se na udobnost nije previše mislilo, ali nakon pređenih 100-tinjak kilometara shvatit čete da prvi dojam vara i da tvrdo sjedalo ne znači jamačno neudobnost. Upravljač je smješten baš gdje treba biti i isto vrijedi za oslonce za noge. Ja sam visok 190 cm i možda je baš meni pogođen ovakav omjer, ali čini mi se da ni manji vozači neće imati problema.

Iako izgleda neudobno, izgled često vara

Pri pokretanju motocikla morate se koristiti ručicom čoka koja mora biti smještena poprilično nisko da bih motocikl održali živim prvih  10-20 sekundi. Kada krenete morat čete biti pažljivi prvih par minuta jer je ovo ipak 2-T pogonski agregat koji ne trpi naprezanja na hladno. Kad se ugrije radi puno mirnije i ubrzanja su puno konkretnija. Prva brzina je vrlo kratka kao i sve ostale osim zadnje šeste koja je ovdje samo radi maksimalne brzine ili laganog krstarenja. Motocikl najbolje radi ako se drži iznad 7000 okretaja i tad je odaziv na gas instantan i odlučujući. Blokada se nalazi na približno 11500 okretaja, a crveno počinje na 11000 okretaja. Ako vozite nekakvih 110 km/h i prebacite u 6. stupanj prijenosa nemojte očekivati brzo dostizanje krajnje brzine već upravo suprotno, ako se ne sakrijete iza malog vjetrobrana nećete moći preči granicu od 125 km/h. To se lagano ispravi prebacivanjem u brzinu manje i nabijanjem 11000 okretaja pa tek onda prebacivanjem u višu. Sve ovo radite sa mjenjačem koji ima kratak i precizan hod i zaista mu se nema što zamjeriti. Ako ste svaki put prebacivali u sljedeću brzinu na 11000 okretaja brzina od 140 km/h će se pojaviti na vašem brzinomjeru vrlo brzo, a ako još malo pričekate dostići čete i krajnju brzinu od 155 km/h. Iako po krajnjoj brzini i nije pretekao svoje konkurente, po ubrzanju je zbog svoje male težine i kratkih omjera vrlo blizu ako ne čak i bolji.

Ako čete se s ovim motociklom voziti po gradu biti čete vrlo zadovoljni jer vam njegova uska konstrukcija dopušta manevriranje između automobila. Ako čete ići po izvangradskim cestama i tada čete biti zadovoljni, čak štoviše i više od toga. U zavojima ovaj motocikl se ponaša vrlo stabilno, a zbog njegove male težine bez problema čete moći juriti satima bez da se umorite od stalnih ''bacanja'' u zavoje. Motocikl je serijski opremljen Pirreli Sport Demon gumama koje svoj posao obavljaju više nego dobro. Čak i na našim cestama koje su kao što znate pune nekakvih rupa i koje često imaju jako loš grip možete biti Valentino Rossi u zavoju. Ovjes je dosta tvrd ali pri jačim kočenjima na brzinama iznad 100 km/h prednja vilica jako propada i ne ostavlja pouzdan dojam. Da bih se uopće zaustavili pri tim većim brzinama oslanjate se na disk promjera 300 mm na kojeg su pričvršćene radijalna kliješta koji svoj posao obavljaju odlično. Ponekad čete primijetiti da kad slabije kočite imate nekakav isprekidani učinak, no to je lako rješivo jačim stiskanjem poluge kočnice. Polugu morate stisnuti nešto jače ako želite jak učinak kočnice.


Derbi je vrlo lijep motocikl koji tu ljepotu ima i sa čime potkrijepiti sa mehaničke strane. Nemojte se iznenaditi ako vas netko pita ''jel to tisućica?''. Za teenagere kojima je i namijenjen on predstavlja utjelovljenje R1-ice, GSX-R-a, CBR-ke i Ninje. Za cijenu od 35890 kn koja je nešto manja od konkurencije dobijete sve navedeno u testu. Mislim da ne bih pogriješili uzimajući ovaj motocikl.   

Tehnički podatci:

Motor: 2-T, 1 cilindar
Provrt x Hod: 56 mm x 50.68 mm
Obujam: 124.76 cm3                                                                           
Odnos kompresije: 12.5:1
Hlađenje: tekućinom
Snaga: 15 KS (Zatvorena verzija); 23 KS (Otvorena verzija)
Paljenje: elektronsko
Spojka: s višestrukim diskovima
Mjenjač: 6 brzina
Okvir: aluminijski
Ovjes: sprijeda upside down vilica s cijevima promjera 40 mm, hod 120 mm; straga oscilirajuća vilica sa monoamortizerom, hod 110 mm 
Gume: prednja 110/80-17, stražnja 140/70-17
Kočnice: sprijeda plivajući disk promjera 300 mm i radijalno postavljena kočiona klješta sa 2 klipića, straga disk promjera 180 mm i kočiona klješta sa dva klipića
Dimenzije: duljina 2024 mm, širina 760 mm, međuosovinski razmak 1355 mm
Spremnik goriva: 13 l

 

Napiso: Tihomir Dokšanović

Tekst & photo by MOTORI

joomla 1.6 templates free
By Joomla 1.6 templates free